Pieni poika leivässä

Intian pituisen reissun ja mantereenvaihdon jälkeen pääsin vihdoin ruudun ääreen päivittelemään. Intiatarinat saavat vielä toistaiseksi odottaa vähän, sillä nyt ollaan Meksikossa, jossa joulunvietto jatkui vielä uudenvuoden jälkeenkin!

Tammikuun 6. päivänä Meksikossa vietetään Kolmen kuninkaan päivää, eli El Día de Reyes:ia. Siinä missä Suomessa joulu on pitkälti ohi joulunpyhien jälkeen, Meksikossa ja muualla Latinalaisessa Amerikassa monien mielestä Kolmen kuninkaan päivä on joulun kohokohta. Ainakin lasten mielestä, sillä perinteisesti joululahjat saadaan tammikuun kuudentena. Lahjojen tuojina pidetään Joulupukin sijaan itämaan tietäjiä.

Kuninkaiden päivän perinneruokana Meksikossa nautitaan Kuninkaiden leipää, Rosca de Reyes:ia. Sana rosca viittaa leivän muotoon, joka on nauhamainen pyöreä rinkeli. Sana leipä puolestaan on hieman harhaanjohtava, sillä Kuninkaiden leipä on enemmänkin kuin pullaa, ja välissä on kermaa ja päällä makeisia ja sokerikuorrutetta koristeena. Kuningaspulla toikin mieleeni vahvasti suomalaisen laskiaispullan, eikä makukaan ollut kaukana siitä!

Rosca de Reyes

Eikä tässä vielä kaikki! Kuninkaiden leipään on piilotettu puolikkaan etusormen pituinen muovinen poika, joka symboloi, mitäs muutakaan kuin, Jeesus-lasta. Se, joka löytää pojan leivästään, on saava osakseen hyvää onnea, mutta myös tehtävän isännöidä seuraavia juhlia (Meksikossa niitä juhlia sitten piisaakin), ja ainakin paikallisen tavan mukaan vääntää kaikille tamalit. (Tamal on perinteinen meksikolainen ruokalaji, jossa maissinkuoreen on käärittynä maissijauhoista tehtyä taikinaa ja lihaa tai kasviksia.)

Kuinkas sitten kävikään, minun leivässäni oli pieni muovinen poika! Meksikolainen anoppini oli tästä sen verran riemuissaan, että melkein epäilen jotain muovipoikasalaliittoa juonittaneen selkäni takana…

Oli miten oli, tulen täten saamaan yksityistunnin tamalien kokkaamiseen, ei haittaa! Eiköhän musta vielä kuukausien saatossa kunnon suomalaismeksikolainen kotirouva leivota.

-N

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *